Den 26 juli 2013 förverkligades en dröm för min del. Då publicerades en av mina låtar officiellt. Låten heter Solar i regn. Det skedde på Spotify och iTunes. Låten har funnits i många år men få har hört den. Responsen har dock alltid varit bra. Därför tyckte jag att det var dags att ge den vingar.

Musiken är ständigt närvarande i mitt liv. Jag har en stor mängd låtidéer liggande. De har blivit till på olika sätt och på olika platser genom åren. Solar i regn blev till i en dusch i Avesta. Jag tror det var 1998. Plötsligt var refrängen där och jag kände direkt att den var värd att minnas. Men jag stod i duschen, långt ifrån inspelningsutrustning eller papper och penna. Allt gick snabbt. Jag repeterade melodin och fraserna om och om igen samtidigt som jag hoppade ur duschen, torkade mig snabbare än torr och sprang till min lilla hemstudio i vardagsrummet.

Vatten droppade ner på tangenterna när jag gjorde ett snabbt trumkomp och la ackorden i bakgrunden. Sedan startade jag inspelningen och sjöng refrängen. Melodin var räddad och fick ligga tilll sig. Resten av låten växte fram bit för bit, under ett antal dagar.

Vem som hörde den först vet jag inte men jag minns en viktig reaktion. Dagen efter att en god vän hört låten kom ett sms: "Fan för dig. Jag har nynnat på Solar i regn hela dagen". Den fastnade i alla fall.

Några år senare tog jag bussen till SVT och lämnade personligen in Solar i regn till Melodifestivalen. Det skedde bara timmar innan inlämningstiden var ute. Resan åter in till city delade jag buss med den tidigare budget- och ekonomiminstern Ingemar Mundebo med fru. Alltid något.

Solar i regn fick inte vara med i Melodifestivalen. Nu når den istället världens öron via nätet. Den gör det dessutom när vi upplever den varmaste sommaren sedan 1994. Vi badar i sol.

Omslag till singeln Solar i regn med Magnus Stålberg.