Det är en liten skillnad mellan att vara töntig på ett roligt sätt och att bara bli pinsam och visa dåligt omdöme. Lasse Brandeby hade koll på det. Petter Northug har det inte.

Numera skrivs det rätt ofta om kända personers allvarliga sjukdomar. Inte sällan är det inte i närheten så allvarligt som media gör gällande med stora, svarta rubriker. Därför sorterade jag in medias rapporter om Lasse Brandebys sjukdom tidigare i år bland de rapporter som inte var något att bry sig om. Men i Brandebys fall var det värre än rubrikerna berättade. Enligt uppgifter som kommit fram ville han ha det så. Det skulle inte daltas.

Humor blir ofta bunden till den tid den skapades. Med åren slutar skämten att fungera. Nya generationer har svårt att förstå vad som var så roligt. Jag vet inte riktigt hur det blir med Brandeby. För mig är hans Kurt Olsson-grejor fortfarande lika roliga. Visst, alla varken är eller var roliga, men de riktigt stora ögonblicken håller än idag. Ta hans rapport från centralen i Göteborg när tåget från Stockholm kommer. Eller hans intervju med Patrik Sjöberg. "Hur brett har du hoppat?". "Hur snabbt hoppar du?".

En gång höll Brandeby på att ta livet av mig. Han fick mig att skratta så att jag till slut inte kunde andas. Det var när han berättade en saga som var en blandning av alla de klassiska sagorna. Med sina stirrande ögon och varierande röstuttryck blev det en helt hysterisk berättelse. Jag glömmer det aldrig. Tack!

Jag gillar Petter Northug som skidåkare. Han är ett fenomen. Det han kan prestera är fascinerande. Han förnedrar sina konkurrenter ute på banan genom att köra i kringlor runt dem. Därför är det så synd och obegripligt att han inte kan hantera situationen. I helgen larvade han sig vid en målgång igen, precis som när han stannade precis innan mål i Holmenkollen-VM i vintras. Att håna sina konkurrenter på det övertydliga sättet är pinsamt. Någon av Petter Northugs vänner borde berätta det för honom. I annat fall kommer Northugs målgångar att åldras dåligt och bli jobbiga att titta på när Petter ska betrakta sin karriär i backspegeln. Du är inte rolig nu, Petter. Och det kommer inte att bli mindre pinsamt i efterhand - tvärtom.